Pagina 8 van 10 pagina's « First  <  6 7 8 9 10 >

#243 HOOFDSTUKJE UIT EEN STRIPVERHAAL IN WORDING

KASPER & DE TEHUIZEN/ AFLEVERING: DE OUDERCOMMISSIE
(Met excuus voor de belabberde belettering. Deze is echter een voorlopige!)


image

image

image

image

image

image

image

image

image

(Volgende keer over hoe het allemaal zo gekomen was.)


| mv | Thu, 16 Aug 2018 |#242 PLAATJES UIT EEN STRIP IN WORDING

image

M’n jongste broer en ik horen tot het soort van wie vroeger gezegd werd: ‘Dan zijn ze toch nog goed terechtgekomen.’  Over onze middelste broer durven anderen zoiets dan niet te beweren, want die is verstandelijk gehandicapt. Boven zie je hem op een tekeningetje. Daarop is hij dertig. Maar hij kleurt ook nu nog steeds zo:

image

We maken samen een stripverhaal: Kasper & de tehuizen. Althans, hij levert ook tekeningen aan, en knutselwerken.
Hieronder alvast een plaatje uit een van de eerste hoofdstukken: Een zus in de oudercommissie. De maatschappelijk werker, het locatiehoofd en het klusterhoofd zijn te herkennen aan, eh, zakkige hoofden. Hier is het 1978. Ze wachtten op mij, zie je wel?

image


| mv | Tue, 07 Aug 2018 |#241 ECHTER DAN OP PAPIER - EEN WARRIG STUKKIE

image

Omdat het vandaag weer zo heet wordt, heb ik maar wat waaiers geschetst. Enkele daarvan wil ik in het echt (echter dan op papier) maken. Materiaal: omslagen van oude pocketboeken van de Communistische Propaganda voor het Nederlandse Boek (of hoe heten ze ook weer). Geen hond die ze leest - behalve ik.

Ben nu trouwens bezig in een verkoelende geschiedenis over de excentrieke familie Wittgenstein. Allemaal knettergek, dus dat voelt vertrouwd. Behalve dan dat zij van Wittengenstein hun gekte met aanzienlijke financiële reserves ondersteunden.

Alhier blijft het bij de waaiers (beschilderd met vissen, zoals ik in recent verleden ook veel deed) en het vernielen van enkele pockets. Het kleinere werk, kortom.

image

image

image
image
(Bovenstaand handgemaakt boekkie is voor een klein bedrag nog te bestellen. Aanvragen via deze website. Zie onder: contact.)

M’n gekke broer pakt dat vernielen grootser aan. Die ratste al z’n fotoboeken tot repen om er kastelen van te nieten en te plakken. De leiding van het tehuis waarin hij woont, kon slechts enkele pagina’s redden.
Maar hij heeft het excuus dat hij d’r niets aan kan doen. M’n eigen excuus moet ik zelf verzinnen.
Is het genoeg als ik zeg dat ik een kunstenaar ben? En dat ik aan het papier plak van m’n stripverhaal in wording?


| mv | Mon, 06 Aug 2018 |#240 MEVROUW KRAS EN DE ZANDSTEEN

image

Voordat ik over mevrouw Kras begin (die ik natuurlijk op Instagram gewoon zelf ben – je moet ook alles altijd zelf doen hè) – eerst iets over de belastingaanslag 2017. Of misschien, beter toch maar niet. Het is een ‘stukkie stinksteen’, een ‘geknakte seekoeisweep’, een ‘piering met galstene’. 

Die woorden heb ik uit een gedicht van Kirby van der Merwe, te vinden in De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten, samengesteld door Gerrit Komrij. Hoewel ik moeite moet doen om de gedichten in het Zuid-Afrikaans te begrijpen, kan ik er minstens zo vaak woorden en zinnen in vinden die ik hardop uitprobeer om te genieten van de taalvondsten in die onbekende/bekende taal. Daarin is ook de grammatica anders dan de onze: ‘Is daar nog iets wat geweet moet word?’

Met woorden als ‘waaghalsig mooi’ en ‘snotverdriet’ klinkt die taal zachter en tegelijk flinker dan het Nederlands. Over (denk ik) een straatveger:  ‘Als al julle geldgatte/ julle geld gespendit, en julle bananaskille/ innie slootjie gegooi het, en jullle bustikkits/ soes confetti gestrooi het, […] dan kom ek/ en maakie wêreld weer skoon […]’ (gedicht is van Peter Snyders).

Intusse sittik met die stinkaanslag die ik nie wil betaal nie en zijn er nota bene mensen die kreeften eten of van plan zijn ze te eten (nie doen nie, die kreeft krijg seer).
Moet ik volgende week op het belastingkantoor de aanwezige beambte eens in het amateur- Zuid-Afrikaans te woord staan?
‘Geldgatte.’ Met jullie ‘onvergeeflike uitspattigheid.’ Ek es een mini-verdiener. Ek heef die ecologische footprint van een mier. Firma’s met vliegtuigs en geheime kantore waarin slegs dooie plante staan en die zelf over die boarders bivakkeren die hoeve hier bij die Hollandse klabakke nie te betalen nie. Seggu mij eerst eens hoe dat komt?

Intussen ga ik verder met krassen en tekenen – wat heerlijk is om te doen: is er iets beters dan jezelf en de belastingdienst te vergeten? En is het niet tegelijk raar dat een van de betere dingen die een mens kan doen, is : zichzelf vergeten?

Maar in Kirby van der Merwe’s gedicht Uitstalling van persoonlike trivia in portaal van my postmoderne huis, komt er naast alle shit ook iets beters boven. In dat huis van haar waarin ‘geen wegkruipplek [is] vir stukkie stof of gifding’  - kun je nagaan -  daar bestaat de nieuwste toevoeging in haar uitstalling uit:
‘stukkie sandsteen, in vorm van hart, opgetel teen Tafelberg’.


| mv | Thu, 02 Aug 2018 |#239 DE- DEN HAAG - EXPEDITIE

Nu Trubus op een gewone stadsfiets helemaal naar Berlijn is gereden en een vriendin van mijn dochter all the way naar Parijs, denk ik dat Den Haag op de fiets voor mij haalbaar moet zijn. Klein beginnen.

De gedachte om me voor een beter begrip in het type Stef Blok te verplaatsen laat ik bij deze temperaturen noodgedwongen varen. Dat wordt me echt te zweterig. En is het in z’n soort geen ‘cultural appropriation’ om je tijdelijk in een weblog de problemen toe te eigenen van een persoon uit een totaal andere categorie dan de jouwe? Bovendien is het de vraag of ik voor het tijdsbestek van pakweg een uur zowel ministeriële verantwoordelijkheid op me kan nemen als populair-onwetenschappelijke uitspraken.

Gelukkig heeft het parlement zomerreces. Ik kan onder de bezielende leiding van een kunstenaar die zich ‘de Berevrouw’ noemt rustig die kant op fietsen zonder close encounters met Stef Blok in het verschiet. Maar. Halen we op één dag de terugkeer naar 010, vraag ik. Of moeten we bij Scheveningen stiekem op het strand gaan slapen?

De Berevrouw komt met opties als ‘Kruidvathotels’ waar ik nog nooit van gehoord heb. Ze roepen associaties op met slapen naast goedgevulde schappen shampoo en gezichtscremes.
‘Of een nacht kamperen,’ zegt ze. Dan zal ze zelf op de camping ‘Schotel-Berevrouw- Chili- sin carne’ maken – een schotel die, wie weet, ook zonder bonen is?

‘Nee, nee, beslist geen eten mee,’ vind ik. ‘Dat is ballast en dat moeten we niet hebben. We zoeken in Den Haag een Indische toko en we gaan terug met de Randstad Rail.’
Daarbij popt het probleem op: wat aan te trekken? Ik ga echt niet in een korte broek door Den Haag fietsen, zelfs niet als Stef Blok elders is. In 010 en eigenlijk nergens loop ik in het openbaar rond in een korte broek of erger (de driekwart).

‘Zomerjurken van T-shirt-stof en een hoed op, ‘ beslist de Berevrouw die net als ik snel kreeftachtig verkleurt. Verder: vroeg op. Factor 50. Flessen water. Citroensap. Hoed(je). Zonnebril. Nieuwe multifocale zweefbril die alles in de hoeken van m’n gezichtsveld laat golven, plus leesbril (voor de zekerheid). Badpakken en handdoeken voor als we bij Kijkduin in zee gaan zwemmen. Het plan begint me al een béétje tegen te staan.

Ik vraag een volgende bevriende kunstenaar, Ka Yee, of ze mee wil op onze Den Haag-expeditie. Hoe meer zielen, hoe meer zweet.
‘Ontspannen,’ zeg ik. ‘We hebben de hele zomer gewerkt, [niet voor de kunst, maar voor het brood] we moeten eruit. Op de fiets maken we onder geen beding selfies en als het niet meer gaat, kunnen we altijd nog een taxi bellen – hoewel zeer begrotelijk.’

Ik vertel van de beloning die ons zal wachten in Den Haag (het Indische eten) en terug met de RR. Tot mijn verbazing zegt ze niet gelijk ‘nee’.  Een denderend ‘ja’ hoor ik evenmin. Wel kijkt ze me aan of ik Stef Blok geworden ben: met een blik van medelijden en afkeur tegelijk.


| mv | Mon, 30 Jul 2018 |Pagina 8 van 10 pagina's « First  <  6 7 8 9 10 >

 
English | Nederlands

Links

Chrystl Rijkeboer

Rotterdamse kunstenaars


Archief

2020
April
February
January
2019
December
September
July
June
May
April
March
January
2018
December
November
October
September
August
July
2012
March
2009
July
2006
July